media


NRC 14 juni 2020: Regio’s verkiezen dure zonne-energie boven wind. Bestuurders hebben liever zonnepanelen dan windmolens, blijkt uit hun plannen. Dat kost Nederland zeker een miljard euro meer.

 


De Groene Amsterdammer 8 mei 2020: In een zesdelige essayreeks geeft Martijn Stronks, filosoof, jurist en universitair docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam, de komende weken college aan zijn studenten over moderne mobiliteit ten tijden van corona. Deel 5: Klimaatpolitiek.


Duurzaam Bedrijfsleven 7 mei 2020: Staat de Coronacrisis de energietransitie in de weg? Geen sprake van, zegt CEO Roland Pechtold van GroenLeven. Het bedrijf bouwt onverstoorbaar door aan grootschalige projecten voor zonne-energie. “In een wereld van ongelofelijke onzekerheden neemt de vraag naar duurzame assets alleen maar toe.”


AD 29 april 2020: Zonnepanelen wekken record aan stroom op door helder lenteweer. In de eerste drie lenteweken van dit jaar hadden zonnepanelen 20 procent meer opbrengst dan normaal in dezelfde periode. Huishoudens met zonnepanelen op het dak zijn spekkoper, zeker nu veel mensen thuis zitten en daardoor meer stroom verbruiken.


Het Parool 17 april: Klimaatprotest anno corona: geen mensen, maar lege schoenen in Den Haag.
Hoe kun je nog demonstreren in tijden van corona? De klimaatactivisten van Extinction Rebellion bedachten een oplossing. Ze lieten zich vrijdag op het Plein voor de Tweede Kamer vertegenwoordigen door hun schoenen, 1029 paar.


NRC Next 24 februari 2020: Het is de hoogste tijd dat we bij de bewoners gaan aanbellen om te weten wat zij willen. Vertrouwen winnen van bewoners is cruciaal om gasvrije wijken te realiseren, zegt Maarten van Poelgeest. 


NRC Next 21 februari 2020: Alle gebouwen van het gas – is dat in 2050 gelukt?  Tien vragen over gasvrij Nederland. Wanneer moet mijn huis gasvrij zijn? Kan de overheid me dwingen? Wie betaalt wat? Prangende energievragen én de antwoorden.


NRC Next 14 februari 2020: Zijn de huiseigenaren duurder uit? Dat is te stellig. Het gaat iedereen, met een dak boven zijn hoofd, aan. Dus was de commotie groot toen bleek dat de kosten voor de verduurzaming voor huiseigenaren wel tientallen procenten hoger zouden uitkomen dan begroot. Dat zou het gevolg zijn van grote rekenfouten door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Alle alarmbellen gingen af, maar is het ook terecht?


5 februari 2020 BBC future:  biedt verhalen over bijna elk onderwerp dat ertoe doet. Zij geloven in waarheid, feiten en wetenschap. Ze nemen de tijd om na te denken. En ze accepteren niet – ze vragen waarom. Kunnen we gebouwen verwarmen zonder fossiele brandstoffen te verbranden? De wereld wordt gemiddeld warmer, maar we moeten gebouwen het hele jaar door op leefbare temperaturen houden. Is het mogelijk om de uitstoot te verminderen en toch warm te houden in de winter?


Algemeen Dagblad 4 februari 2020: Hoogleraar kraakt klimaatbeleid: ‘Stoppen met gas zorgt juist voor méér CO2’ Het besluit om alle huizen van het gas af te halen is een grote fout van het kabinet, stelt hoogleraar energiesystemen David Smeulders. ,,De komende tien jaar zal het alleen maar leiden tot méér CO2-uitstoot. Aardgas is juist deel van de klimaatoplossing.’’