(Hybride) warmtepomp

Er verschijnen in rap tempo steeds meer hybride warmtepompen in de Vogelwijk. Een mooi resultaat van actieve wijkbewoners, die dit samen hebben aangepakt. Een warmtepomp is een uitstekende en duurzame vervanging van een CV-installatie, maar het is geen kleine ingreep in je huis. Klik hier voor een overzicht van aandachtspunten waar je aan moet denken bij de aanschaf van een warmtepomp. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?
  • Waar moet / kan de warmtepomp geplaatst worden?
  • Hoeveel ruimte neemt een warmtepomp in?
  • De geluidsproductie van een lucht / water warmtepomp?
  • Hoeveel gas bespaar ik?
  • Wat kost dit allemaal en wat levert het financieel op?
  • Hoe kies ik tussen verschillende merken?
  • Kunnen we een gezamenlijk offerte traject starten?

Belangstelling? Stuur dan een e-mail naar energiezuinig@vogelwijk.nl


ACHTERGRONDINFORMATIE

Besluit van het kabinet
Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf 2026 hybride warmtepompen de standaard worden om woningen te verwarmen, die niet op een warmtenet aangesloten kunnen worden.

Vanuit het perspectief van bewoners spelen vooral vier overwegingen:

  • Wat levert het financieel op?
  • Hoeveel ruimte kost het in huis?
  • Is de buitenunit goed in te passen, zowel qua ruimte als geluid?
  • Omdat de aanleg van een warmtenet in de Vogelwijk voorlopig niet aan de orde is, is een warmtepomp een goede alternatieve warmteoplossing voor de meeste van onze woningen. 

Terugverdientijd vooral gunstig bij hoog verbruik en hoge tarieven
Hoe snel de investering in een hybride warmtepomp is terugverdiend, hangt af van verschillende factoren zoals de kosten van het apparaat inclusief installatie, de energietarieven, het rendement van de warmtepomp, en het aandeel dat de warmtepomp kan overnemen van de cv-ketel op gas. De hybride warmtepomp verdient zichzelf vrij snel terug met een hoge gasprijs (zoals nu het geval is), een redelijk geïsoleerd huis en bovengemiddeld hoog gasverbruik. Maar met een gasverbruik dat al gemiddeld tot laag was, wordt het lastiger.

Rekentool: bereken zelf de terugverdientijd
Om erachter te komen of een hybride warmtepomp financieel de moeite waard is voor jouw huis, kun je vrij eenvoudig berekenen met een tool die HIER [1] maakte. Bij de berekening is het wel nodig om uit te gaan van een paar aannames. Je weet immers niet hoe de energieprijzen zich ontwikkelen. Ook hoe de warmtepomp daadwerkelijk presteert in jouw huis weet je pas zeker als je hem in gebruik hebt. Toch geeft de tool een goede indicatie van de terugverdientijd.

De tool is gemaakt in Excel. Je hebt dus software nodig die een .xlsx bestand kan openen om de tool te gebruiken. Download de tool

[1] HIER opgewekt is een stichting die mensen helpt op weg naar schone duurzame energie. Op hun website kun je veel informatie vinden.

Meer informatie
Meer (technische) achtergrondinformatie over (hybride) warmtepompen vind je op dit informatieblad.
Het Duurzaam Bouwloket Leiden heeft ook een zeer uitgebreide factsheet gemaakt met allerlei interessante achtergrondinformatie, klik op: Factsheet_Warmtepompen_2022 Duurzaam Bouwloket