cv-installatie

Hoe kan ik mijn CV-installatie beter inregelen?

Er zijn twee stappen die je kunt nemen om het energieverbruik van je CV-ketel terug te dringen.

1. Het terugzetten van de watertemperatuur van de CV-ketel naar 70 graden. De installateur zet een nieuwe CV-ketel vrijwel altijd op 80 à 90 graden (de fabrieksinstelling) Maar, deze hoge temperatuur is alleen nodig als het buiten 10 graden vriest: dus bij hoge uitzondering. Bij normaal winterweer functioneert de CV prima bij 70 graden (of nog lager). Je kunt deze temperatuur zonder enig risico zelf aanpassen. Hoe je dit doet, staat in de gebruikershandleiding van je CV-ketel. Het draait om het principe dat de CV-ketel de temperatuur van het water dat naar de radiatoren wordt gestuurd minder hoog hoeft op te stoken en daardoor dus minder gas gebruikt.

Hiermee heb je de eerste stap gezet om minder gas te gaan gebruiken.

Ook de gemeente Leiden is een stadsbrede besparingscampagne gestart, waarbij bewoners worden gestimuleerd om hun CV-ketel op 70 graden (of lager) te zetten. Met de lagere stand wordt het niet kouder in huis; het opwarmen duurt wel iets langer. Meer informatie kun je vinden op ‘Zet hem op (0)71’.

2. De volgende stap is het waterzijdig inregelen van de radiatoren. Dit is een begrip dat je overal tegenkomt als het gaat over het verminderen van het gasgebruik van je CV-installatie. Wat wordt hier eigenlijk mee bedoeld?

Door de waterdoorstroming door de radiatoren aan te passen, wordt ook de hoeveelheid warmte die elke radiator afgeeft in alle ruimten gelijk maakt. Als alle radiatoren even hard werken en dus evenveel warmte afgeven, is je installatie “in balans”. Helaas is dit bij een nieuwe CV-installatie vrijwel nooit het geval. Het inregelen van de volumestromen kun je niet zelf doen, schakel hiervoor een installateur in.

Dus door de CV-ketel lager te zetten dan de fabrieksinstellingen (naar 70 graden of lager) druk je het gasverbruik naar beneden. Door daarbovenop nog eens waterzijdig in te regelen, zul je merken dat je de watertemperatuur van de ketel met nog eens circa 10 graden naar beneden kunt brengen (naar 60 graden). En dat betekent nog minder gas, dus lagere kosten en minder CO2-uitstoot, terwijl het nog steeds comfortabel blijft in huis.

Geïnteresseerden en perfectionisten onder ons kunnen uitgebreide informatie vinden op dit informatieblad. Voor hulp of advies stuur een mailtje naar energiezuinig@vogelwijk.nl, dan komt een van onze energiecoaches langs.


Zeven alternatieven voor de cv-ketel

Als een cv-ketel aan het einde van zijn levensduur is, moet je dan een nieuwe kopen of een duurzamere installatie kiezen. In dit artikel van de Vereniging Eigen Huis staat een overzicht met de beste alternatieven.