(Hybride) warmtepomp

Door de huidige hoge gasprijzen (en dat kan nog wel een aantal jaren duren) is de belangstelling voor warmtepompen sterk gestegen. Als je niet wil of kan worden aangesloten op een warmtenet, dan is een warmtepomp een uitstekende en duurzame vervanging van een CV-installatie.

Besluit van het kabinet
Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf 2026 hybride warmtepompen de standaard worden om woningen te verwarmen, die niet op een warmtenet aangesloten kunnen worden.

Vanuit het perspectief van bewoners spelen vooral vier overwegingen:

  • Wat levert het financieel op?
  • Hoeveel ruimte kost het in huis?
  • Is de buitenunit goed in te passen, zowel qua ruimte als geluid?
  • Hoe weet ik of er warmtenet in mijn wijk komt? Omdat in de Vogelwijk de aanleg van een warmtenet voorlopig niet aan de orde is, is het dus ook voor de meeste van onze woningen een goede alternatieve warmteoplossing.

Terugverdientijd vooral gunstig bij hoog verbruik en hoge tarieven
Hoe snel de investering in een hybride warmtepomp is terugverdiend, hangt af van verschillende factoren zoals de kosten van het apparaat inclusief installatie, de energietarieven, het rendement van de warmtepomp, en het aandeel dat de warmtepomp kan overnemen van de cv-ketel op gas. De hybride warmtepomp verdient zichzelf vrij snel terug met een hoge gasprijs (zoals nu het geval is), een redelijk geïsoleerd huis en bovengemiddeld hoog gasverbruik. Maar met een gasverbruik dat al gemiddeld tot laag was, wordt het lastiger.

Rekentool: bereken zelf de terugverdientijd
Om erachter te komen of een hybride warmtepomp financieel de moeite waard is voor jouw huis, kun je vrij eenvoudig berekenen met een tool die HIER [1] maakte. Bij de berekening is het wel nodig om uit te gaan van een paar aannames. Je weet immers niet hoe de energieprijzen zich ontwikkelen. Ook hoe de warmtepomp daadwerkelijk presteert in jouw huis weet je pas zeker als je hem in gebruik hebt. Toch geeft de tool een goede indicatie van de terugverdientijd.

De tool is gemaakt in Excel. Je hebt dus software nodig die een .xlsx bestand kan openen om de tool te gebruiken. Download de tool

[1] HIER opgewekt is een stichting die mensen helpt op weg naar schone duurzame energie. Op hun website kun je veel informatie vinden.

Wat doet Vogelwijk Energiezuinig
Er is een buurgroepje actief bezig om met elkaar na te denken over de aanschaf van een hybride warmtepomp en alle voors en tegens tegen elkaar af te wegen. Klik hier voor een tussenrapportage over (hybride) warmtepompen.  Dit jaar zijn er – voor zover bekend – al zes hybride warmtepompen in de wijk besteld, waarvan er één is geïnstalleerd en werkt. De overige hebben te maken met de langere besteltijden en personeelsgebrek.

Meer (technische) achtergrondinformatie over (hybride) warmtepompen vind je op dit informatieblad.