Groene daken

Groene dakbedekking op een plat of een beetje schuin dak heeft een positieve werking op de levensduur van de dakbedekking en zorgt voor warmte-isolatie. Met zonnepanelen en een groen dak creëer je de ideale combinatie: waterberging, koeling, bio-diversiteit en meervoudig ruimtegebruik. 

Sedumdaken hebben bovendien een gunstig effect op de opbrengst van de zonnepanelen. Omdat het dak door de groenbedekking een lagere temperatuur heeft warmen de panelen minder op en werken ze beter. Bij het combineren ervan moet je er rekening mee houden, dat onder de zonnepanelen – wegens beperking van de lichtinval – de sedumplantjes niet erg zullen floreren. Een buurgroepje heeft zich over dit thema gebogen, met interessante uitkomsten. Klik hier voor het eindverslag. 

Vanaf 1 januari 2022 kan er weer subsidie worden aangevraagd bij de gemeente Leiden voor het aanleggen van een groen dak. Met de subsidie Groene daken stimuleert de gemeente de aanleg van groene daken. Dat zijn mos-, sedum-, gras- of kruidendaken. Deze subsidie is bedoeld voor eigenaren, huurders, erfpachters, verenigingen van eigenaren en woningcorporaties. 
Klik hier voor meer informatie.