Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn altijd een goede maatregel, met een ‘gegarandeerde’ terugverdientijd van circa 7 jaar. Met zonnepanelen ben je je eigen energieleverancier. Wie wil dat nu niet?

Vogelwijk Energiezuinig probeert actief bewoners samen te brengen, die met elkaar aan de slag gaan om energie te besparen aan de hand van een bepaald thema. Deze groepjes komen tot een gezamenlijke aanpak voor het treffen van energiebesparende maatregelen, of denken samen na over de aanschaf van duurzame materialen of apparatuur. De eerste themagroep die een dergelijke aanpak heeft gevolgd en met succes heeft afgerond, ging over de aanschaf van zonnepanelen. Klik hier voor het eindverslag. 

Nieuwe gezamenlijke actie?
Bij een aantal mensen in de wijk is interesse om zonnepanelen te plaatsen. Bij  een gezamenlijke inkoop kan korting worden verleend. Zonnepanelen zijn tegenwoordig vrijgesteld van BTW; er zit echter geen subsidie op zonnepanelen.
Het afschaffen van de salderingsregeling laat nog even op zich wachten, de Eerste kamer moet hier nog een beslissing over nemen en er lijkt vooralsnog geen meerderheid hiervoor te zijn. 
Het blijft dus zin hebben om zonnepanelen op je dak te plaatsen, omdat je op een duurzame manier stroom opwekt en met de hogere energieprijzen de panelen gemakkelijk terugverdient.

Wat houdt de nieuwe salderingsregeling in?
Als je zelf meer energie opwekt dan je op dat moment verbruikt, lever je automatisch de stroom terug aan het elektriciteitsnet. Op je energierekening staat hoeveel stroom je hebt terug geleverd en hoeveel stroom je het afgelopen jaar hebt verbruikt. De opgewekte stroom wordt bij je jaarafrekening verrekend met de verbruikte energie. Deze aftreksom noemen we salderen. Heb je meer stroom opgewekt, dan verbruikt, dan ontvang je een terugleververgoeding. 

Als de Eerste kamer er mee instemt wordt vanaf 1 januari 2025  jaarlijks de salderingsregeling afgebouwd. Tot en met 2024 mag je nog alle stroom die je opwekt salderen (100%), in 2025 en 2026 mag je nog maar 64% salderen. Daarna wordt de salderingsregeling jaarlijks met 9% afgebouwd tot en met 2030. Vanaf 2031 is het niet meer mogelijk om je zelf opgewekte stroom te salderen, je kunt dan nog wel de teveel opgewekte stroom terugleveren.


ACHTERGRONDINFORMATIE

Hieronder staat een aantal links met meer achtergrondinformatie.

  1. In deze factsheet staat waar je aan moet denken bij de aanschaf van zonnepanelen. 
  2. In  deze factsheet lees je alles over zonnepanelen en de toekomst van de salderingsregeling.
  3. Veel informatie is ook te vinden op Milieu Centraal.
  4. Zonnepanelen, maar niet op je eigen dak? Misschien heb je geen geschikt dak, maar wil je wel je eigen stroom opwekken? Dan is Zon op Leiden iets voor jou! Samen met buurtbewoners investeer je in zonnepanelen. Je verdient je investering terug met een korting op je energiebelasting, die via je energierekening verrekend wordt en waarvoor gebruik wordt gemaakt van de postcoderoosregeling’.

INTERESSE? 

Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op met onze wijkambassadeur:
Marcel Terlouw, e-mail: boerhaave@gagoed.nl, telefoon 06 22702224