Bewoners aan het woord … ISOLEREN IN HET BEKENDSTE HUIS VAN DE VOGELWIJK
Hans van der Stok (57) woont samen met Mirella Boerstra in wat waarschijnlijk het bekendste huis van de Vogelwijk is, het witte huis op Nachtegaallaan 1. Ze zijn hier ruim drie jaar geleden komen wonen toen hun vorige woning te groot werd, omdat hun zoon en dochter het huis uitgingen. Meteen nadat ze het huis hadden gekocht, heeft Hans het samen met Mirella, zijn kinderen en een paar vrienden rigoureus aangepakt, want er was langere tijd vrijwel niets aan gedaan.
Ze zochten een leuk huis met veel woonruimte en minder slaapkamers toen mevrouw Iskander de woning aan de Nachtegaallaan te koop zette. Ze vielen meteen voor het unieke huis op die bijzondere plek. Het was het eerste huis in de Vogelwijk en is vermoedelijk rond 1915 gebouwd als kwekerswoning. Ook heeft er nog een wasserij in het pand gezeten.
Vrijwel alles is wel door hun handen gegaan. Alleen voor het dak, de keuken, wc en badkamer is een aannemer ingeschakeld. Het huis was bouwkundig gezien niet slecht, maar het heeft geen spouwmuren, de keuken en de badkamer waren zwaar verouderd en de dakpannen moesten worden vervangen. Ze wilden het huis moderniseren, maar de structuur intact laten. Ze hebben de klus grotendeels in drie maanden geklaard.
Schapenwol
Toen de pannen eraf gingen, bleek dat het al vele jaren moest hebben gelekt, want het hout eronder was behoorlijk aangetast. Omdat het dak toch moest worden aangepakt, heeft Hans het meteen laten isoleren met een 19-laags Xlaine folie met schapenwol. Het dak kwam daardoor twee centimeter hoger te liggen, waarvoor tot zijn verbazing een vergunning moest worden afgegeven. Ook het dakleer van het platte dak boven zijn keuken en de hal moest worden vervangen en ook dat dak is meteen geïsoleerd. Datzelfde geldt voor alle buitenwanden. Daar zit de folie op rachels met daarvoor gipsplaten als een voorzetwand.
Stookkosten steeds verder omlaag
De vele ramen die in het pand zitten, bestonden doorgaans uit dubbelgas, maar waren al dertig jaar oud en de meeste lekten. Hij heeft intussen tweederde vervangen voor HR++glas.
Op de eerste verdieping heeft hij een vliering met balkenvloer gemaakt op de dragende constructie. Een enorme oppervlakte van twaalf bij drie, die behoorlijk bijdraagt aan de verminderde stookkosten, want ook deze vloer is geïsoleerd.
Het huis heeft geen kruipruimte, want meteen onder de woonkamervloer ligt een betonnen plaat. Waarom weet Hans niet, maar de oorspronkelijke vloerbalken zijn eruit gehaald waardoor vloerisolatie niet aan de orde is. Maar, zoals veel woningen in de Vogelwijk, ligt het huis op een oude strandwal waardoor de ondergrond uit droog zand bestaat.
Enorme boom aan de zuidoostkant
In de jaren tachtig of negentig is er een mooie grote serre aan het huis gebouwd. Daarop liggen kunststof kanaalplaten die hij wil vervangen door driedubbel glas. Het liefst had hij er transparante zonnecellen op laten leggen, maar door ziekte van de aannemer is het de vraag of dat gaat lukken. Verder onderzoekt Hans waar nog zonnepanelen kunnen komen. Door de constructie van het dak is dat helaas wat ingewikkeld én er staat een enorme boom voor de zuidoostkant van het huis. De voorzieningen liggen er al wel, evenals voor het inductiekoken.
Nieuwe CV-ketel
Onlangs moest zijn CV-ketel vernieuwd, nadat hij eerst had uitgezocht of er op korte geen andere mogelijkheden waren. Hij denkt dat in de nabije toekomst een combinatie met een hybride warmtepomp de oplossing voor zijn huis is.
Hans vindt Vogelwijk Energiezuinig een hartstikke goed initiatief en hij doet ook mee aan de themagroep die zich buigt over de hybride warmtepomp. Daarnaast is Hans betrokken geweest bij de onderzoeksopdracht aan Greenvis: Wat is voor de wijk de beste warmtevoorziening als alternatief voor gas? Er zijn verschillende opties, zowel individueel als collectief. Ook wordt gekeken naar een combinatie met de vervanging van de riolering. Zelf denkt hij dat eenduidige oplossingen lastig zijn. “Ik denk aan groen gas en de inzet van een hybride warmtepomp bij je (bestaande) cv-ketel. Of een warmtenet in deze wijk een reële optie wordt, betwijfel ik. We moeten de bewoners zelf keuzes laten maken, dat kan ook stapsgewijs. Niet alles hoeft in één keer. Mensen moeten eventueel ook later kunnen aansluiten”, zegt Hans.
Tenslotte
De vorige bewoners verstookten tweemaal zoveel gas als de familie Van der Stok. Er zat een CV in het huis toen Mirella en Hans het kochten. Waarschijnlijk stonden er daarvoor overal gaskachels, waarvan moet gezegd dat de afgedopte gasleidingen hier en daar lekten.
Cees Meijer 2 november 2020