Portiekisolatie oudbouw

Homepage Nieuws

De huizen in onze buurt van eind jaren ’20 van de vorige eeuw hebben gelukkig spouwmuren. Weliswaar niet heel brede spouwen, maar breed genoeg (zo’n 4,5-5 cm) om ze te laten isoleren en dat scheelt aanzienlijk in de stookkosten.

Geen spouw maar enkelsteens
Wat niet iedereen weet, is dat de portieken eensteens muren hebben, dus geen spouw. De zijwand van het portiek, die grenst aan het huis van de buren, is tevens een deel van de muur van de huiskamer van het buurhuis. Dit levert veel kou op. Metingen met een warmtecamera gaven aan dat op een redelijk koude ochtend het temperatuurverschil met de rest van de muur zo’n 6ºC is.
Omdat je dit stuk muur eigenlijk alleen in het portiek van de buren kunt isoleren, willen wij een gezamenlijke isolatie actie opstarten.

Gezamenlijke isolatieactie
In het portiek van de buren – en uiteraard met hun toestemming – wordt een isolatielaag aangebracht van ongeveer ±10 cm met een afwerking die in overleg met de buren wordt gekozen. De zijnissen worden dus ±10 cm minder diep, maar dat levert dan ook wat op. De rekening is uiteraard voor diegene die er baat bij heeft. Hoe meer mensen er meedoen, hoe goedkoper deze isolatiecampagne wordt. Op dit moment zoeken we uit wat de kosten gaan worden. Ook onderzoeken wij welk isolatiemateriaal het best voldoet en wat mogelijke afwerkingen er zijn: pleisteren, hout, multiplex, steenstrips, een stenen wandje (dan verlies je meer dan 10cm), enzovoorts.

Op 27 maart organiseren wij een bewoners informatieavond, waar wij een aantal maatregelen willen presenteren. We hopen dan met een prijsindicatie te komen en voorbeelden van het isolatiemateriaal en de mogelijke afwerkingen te kunnen laten zien.
En als je dan meteen ook de spouwmuren wilt laten isoleren, ook dit is goedkoper als je het met meerdere huizen tegelijk doet, dan kunnen we kijken of er iets te combineren is.

Als er mensen zijn die nu al willen meedoen of meer informatie willen, dan hoor ik dat graag.

Marcel Terlouw
Wijkambassadeur
booerhaave@gagoed.nl
telefoon 0622702224