Carlijn van der Sande

Bewoners aan het woord … WAAR EEN NIEUWE UITBOUW TOE KAN LEIDEN

Carlijn van der Sande (37) is getrouwd met Eelco en heeft drie zoons van 6, 4 en 2 jaar. Zij wonen nu ruim twee jaar aan de Merelstraat 14 en toen ze er introkken, wisten ze al dat er een uitbouw moest komen. Niet meteen, want Carlijn was in die tijd hoogzwanger. Maar ze wilden ook eerst in het huis wonen om ‘vanaf de bank’ te kijken hoe ze het zouden aanpakken. Verder hebben ze daarvoor een architect ingeschakeld, want de uitbouw moest wel bij het huis passen.

Als ik de Merelstraat inloop, staat er halverwege een enorme kraan die de straat volledig blokkeert. Je hoeft dan ook niet te raden waar fors wordt verbouwd, ook al door de grote afvalcontainer en de bouwkeet die voor deur staan. Op basis van offertes is een lokale aannemer in de arm genomen, en die werkt weer veel met lokale ondernemers. 
Met die kraan was zojuist de achterpui over het dak gehesen en werd in de uitbouw geplaatst. Want daar ging het aanvankelijk dus om: een uitbouw die het huis ruim twee meter dieper maakt. Dat zagen ze als een soort momentum, waarop ze besloten ook andere dingen aan te pakken. Want de nieuwe uitbouw voldoet aan het bouwbesluit en is goed geïsoleerd, maar dat geldt niet voor grote delen van de rest van het huis.

Eerst de uitbouw, toen een nieuwe vloer en een goed ingestelde CV
De hele vloer van de benedenverdieping ging eruit en er kwam een laag van 55 centimeter schuimbeton in. Voor de kenners: dit heeft per tien centimeter een Rc-waarde 1, dus in totaal heeft deze vloer een Rc-waarde 5,5. Volgens het Bouwbesluit is wettelijk bepaald dat alle nieuwbouwwoningen minstens aan een Rc-waarde van 3,5 moeten voldoen.
Boven op de vloer komt vloerverwarming, waarvan Carlijn verwacht dat die heel wat in de stookkosten gaat schelen. De huidige CV heeft bijvoorbeeld geen thermostaat en de radiatoren op de eerste verdieping en de zolder hebben alleen een aan- en uitknop. Ze stoken nu alleen in de badkamer en de woonkamer, verder is het huis koud. Een volgende stap is dat de CV-ketel waterzijdig wordt ingeregeld, want met een goed ingestelde CV-installatie valt veel te winnen. Zowel in comfort als in een flink lager energieverbruik. Dat laten ze door een specialist doen en willen daarvoor de GaGoed-bon van de gemeente inzetten.
Op de vloer komt straks marmoleum. Marmoleum wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen en is daardoor een zeer duurzaam product; het kan ook vrijwel volledig worden hergebruikt.

Isolerend minituintje
Het is de bedoeling dat er straks een groen dak op de uitbouw komt. “Een mooi minituintje, waar ik vanuit mijn slaapkamer op kijk”, zegt Carlijn daarvan. Het reguleert niet alleen de afvoer van regenwater, maar isoleert ook nog eens. Als de uitbouw klaar is, wordt het voegwerk aangepakt. Voor de grote zaken hebben ze een aannemer, maar de afwerking doen ze zelf, want Eelco is erg handig. Zo stelt hij zelf paneeldeuren samen, zoals ze oorspronkelijk in het huis hebben gezeten. Dat geldt ook voor het hergebruik van materialen: van de oude vloerbalken maakt hij een tafel.
Op termijn willen ze het dak isoleren en komen er ook zonnepanelen.

Koken op inductie
In de nieuwe keuken wordt straks natuurlijk op inductie gekookt. De benodigde extra groepen in de meterkast zijn al aangelegd. Ze hebben al wat kunnen oefenen met het koken met inductie, want ze wonen nu noodgedwongen op zolder en hebben daar een eenpits inductiekookplaat. De laatste tijd hebben ze daardoor niet alleen veel eenpansmaaltijden gegeten, maar ook hun pannen kunnen uittesten. Die waren niet allemaal geschikt voor inductie, zodat ze aan Sinterklaas nieuwe hebben gevraagd.

Eerst slopen dan pas weer opbouwen
Alles overziend, zegt Carlijn, dat als je het zo rigoureus aanpakt zoals zij hebben gedaan, je vrijwel je hele huis moet slopen, voordat je het weer kunt opbouwen. Ook moet je een tijd met z’n vijven op de bovenverdieping bivakkeren, wat met kleine kinderen goed gaat, want die nemen alles zoals het is. Ze vindt het mooi dat spullen als het fornuis en de keuken via Marktplaats weer ergens een tweede leven krijgen.

Cees Meijer, 9 december 2020