Bewoners aan het woord …
Tim Spruijt (72) woont, samen met zijn vrouw Marianne, in een vrijstaande woning aan het Van Eijsingapark 2. Hun woning is sinds december 2017 los van het gas. De gasmeter en gasleidingen zijn door Liander na veel gedoe kosteloos verwijderd. Tim adviseert de Vogelwijk de gasleidingen gewoon te laten liggen en ook de CV-ketel nog niet op te ruimen. Heeft hij spijt, of is het voortschrijdend inzicht?
Tim is al vanaf de middelbare school met het klimaat bezig en nog steeds heel erg gedreven. Sinds december 2017 is zijn huis gasloos en is nu volledig energieneutraal.
De zonnepanelen op het dak zorgen voor de elektriciteit en een lucht-water warmtepomp zorgt voor de verwarming van het huis. Deze pomp was met zijn €15.000 een forse investering die hij in dertig jaar denkt terug te verdienen. “Maar dat was niet het uitgangspunt”, zegt Tim. “Het milieu stond bij ons voorop”. Daarnaast stond het geld toch renteloos op de bank, zodat zij dit een goede investering vonden.
De eerste winter dat ze niet meer op gas stookten was meteen een mooie test, want het was toen erg koud. Het werkte echter naar verwachting en het was comfortabel in huis.
De lucht-water warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht. Zelfs bij een buitentemperatuur van -10 graden levert hij nog steeds voldoende warmte. Omdat een warmtepomp bij een relatief lage temperatuur van maximaal ongeveer 60 graden werkt, is het wel nodig dat je vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren in huis hebt.
Tim en Marianne hebben het geluk in een vrijstaand huis met een grote tuin te wonen. De warmtepomp staat in een behuizing van het formaat van een forse horecakoelkast en het is prettig dat hij wat uit het zicht kan worden geplaatst. Voor het geluid maakt het niet zoveel uit, want je hoort hem nauwelijks.
Het heeft nog wel wat voeten in de aarde gehad om daadwerkelijk van het gasnet los te komen. Gelukkig is Marianne jurist en had er ook lol in. Maar het heeft twee jaar brieven schrijven en dreigen met de klachtencommissie gekost, totdat Liander heeft toegezegd de leidingen kosteloos te verwijderen.
Advies aan de Vogelwijk
Hoewel Tim erg tevreden is over zijn ‘all electric’ warmtepomp, zou hij er nu niet meer voor kiezen. “Noem het voortschrijdend inzicht”, zegt hij. Ook raadt hij het de bewoners van de Vogelwijk af. Zo’n pomp is erg groot, dus waar zet je hem neer als je geen grote tuin hebt? Bovendien is hij behoorlijk prijzig en als je geld moet lenen is dat duur. De terugverdientijd van dertig jaar maakt het dan ook niet aantrekkelijk.
Een aantrekkelijke optie is om een hybride warmtepomp te laten installeren. Je behoudt dan je CV ketel. Deze warmtepomp verwarmt je huis als het niet zo koud is en de CV ketel springt dan bij als het kouder wordt. Ook blijft de CV ketel het warme tapwater verzorgen.
Tim adviseert om alle gasleidingen te laten liggen. Hij stelt zich voor dat je bijvoorbeeld met een aantal buren een tank voor biopropaan aanschaft en ook je cv-ketel kunt blijven gebruiken. “Biopropaan heeft de toekomst en kun je met kleine aanpassingen op je huidige apparatuur gebruiken. Je kunt er dus zo mee aan de slag”. Het gas wordt geproduceerd van gebruikt frituurvet en van afvalstromen uit de voedingsindustrie en plantaardige oliën als koolzaad-, soja-, mais- en gecertificeerde palmolie. Ook op zee geteelde zeewier kan hier een belangrijke bron voor worden. Hoe hoog de CO2-reductie van biopropaan is, hangt af van de precieze samenstelling van deze mix van biologische grondstoffen, maar het gaat in alle gevallen om aanzienlijke procenten. Biopropaan wordt nu nog niet in voldoende hoeveelheden geproduceerd voor alle huishoudens en is nog relatief duur. Maar wat niet is, kan natuurlijk nog komen.
Mocht je zelf een keer willen kijken hoe het allemaal werkt, dan kun je altijd een afspraak met Tim maken.