Ted Polet

Bewoners aan het woord …

Ted Polet woont in de Merelstraat en vertelt over zijn ervaringen met tocht.

Houd die deur dicht! 
De oude huizen in onze wijk zijn van oorsprong ware tochtgaten. Het waait op zolder, het waait in het open trapgat en het tocht langs deuren en plinten. Aan het sluiten van het trapgat (een belangrijke winst bij het bestrijden van tocht) kun je weinig doen zonder de zolder te verbouwen.

Het beperken van de stookkosten begint bij je eigen gedrag: ventileer het huis elke dag een uurtje en doe dan alle deuren dicht. Als het koud is, houd je de kamerdeuren vanzelf dicht, anders stook je de huiskamer niet warm! Wij hadden ooit een lelijke en kromme tochtdeur in de gang, die we verwijderd hebben. Maar onlangs heb ik er toch maar weer een nieuwe deur in gezet, met een ingebouwde ‘valdorpel’ voor de tocht aan de onderkant. (Klik op de foto’s voor een groter beeld.)

Als het buiten flink waait en je houdt je hand bij ramen en deuren, voel je al snel dat het tocht. Dat komt niet alleen doordat een deur of openslaand raam niet goed afsluit in de sponning, maar ook vanuit de aansluiting van het kozijn aan de muur. De spouw (een kier van enkele centimeters tussen de binnen- en buitenzijde van de muur) veroorzaakt tocht langs het kozijn, omdat die in open verbinding staat met de kruipruimte onder het huis. Ook over de vloer voel je gauw een koude luchtstroom. Die komt meestal vanuit een kier onder de plinten, die in onze huizen meestal krom van ouderdom zijn.

Tochtstrip
De meest bekende tochtwering is de tochtstrip, waarmee je een deur of raam beter afsluit van de buitenlucht. Tochtstrips zijn er van metaal of plastic en hebben een rubberen rand, waar deur of raam tegenaan vallen. Binnendeuren tochten nogal eens tussen de deur en de drempel. Die tocht is op te lossen met een borstelstrip of een flap langs de onderkant, die de drempel raakt.

Ruiten afkitten
Minder voor de hand liggend is tocht langs de randen van een ruit, waar door krimp van het hout het glas is gaan loszitten. Dat zie je vooral bij het gebruik van stopverf aan de buitenzijde. Als de ruit is ingezet met kit en glaslatten aan de buitenkant is de kans op tocht minder groot. Desondanks kan het geen kwaad om glas af te kitten. Plak de ruit en het houtwerk af en spuit er kit op met een dun (niet afgesneden) spuitmondje. Maak een vinger nat en druk met de vinger de kit in de kier. Verwijder dan het plakband.. De meest geëigende kit voor werk binnenshuis is acrylaatkit.

Kozijnen en koplatten
Ook vergeten we vaak de tocht langs het kozijn of de koplatten (sierlijsten) die daaromheen zitten. Daar kan het nogal eens flink langs gieren. Als de wand opnieuw is gestuukt, heb je kans dat de randen van koplatten goed zijn afgedekt met stucwerk en er geen tocht is. Zo niet, dan moet je de ruimte tussen de lat en de wand opvullen met kit. Dat kan een flinke hoeveelheid kit vereisen.

Plinten
Als laatste is er tocht langs de vloer, die meestal van achter de plinten uit de kruipruimte of de spouw komt. Dat is afhankelijk van de hoogte van de vloerbedekking, de mate waarin de plint is vervormd door ouderdom en de vraag of er nieuw stucwerk op de muur zit. Een kier aan de bovenzijde van de plint kan worden afgedicht met kit, net als bij een kozijn. Langs de onderzijde gebruik ik een geschilderde glaslat of sluitlat, die op de vloerbedekking drukt en tegen de plint is geschroefd.