Bernard Borret

Bewoners aan het woord … NIET ALLEEN BESPARING, MAAR OOK COMFORT TELT

Bernard Borret woont samen met zijn vrouw Judith en dochter Milou in een huis uit de jaren zeventig aan de Blauwe Vogelweg 10. Een prachtige plek met uitzicht op het Bos van Bosman: tussen de bomen kun je nog net Nieuweroord zien, wat ze een hele verbetering vinden na alle sloop- en bouwwerkzaamheden op die plek. Bernard en Judith zijn achttien jaar geleden in het huis komen wonen en Milou is er geboren.

Het huis van de familie Borret is een hoekwoning met drie slaapkamers en een zolder. Naast het huis leidt een oprit naar een twee-onder-een-kap-garage, waarvan één helft van de buren is.
Tijdens het interview begint het te dooien, maar er ligt nog een fors pak sneeuw en het is de dagen ervoor behoorlijk koud geweest. Dankzij alle isolatiemaatregelen is het nu heerlijk behaaglijk in huis.

Isolatie was toen helemaal geen issue
Huizen werden in de zeventiger jaren razendsnel gebouwd en isolatie was helemaal geen issue. De warmte trok in dit huis via de twee wenteltrappen in één keer van de benedenverdieping via de zolder, door het dak naar buiten. Bernard en Judith kwamen er al snel achter dat de gasrekening sky high was en aan de slag moesten.

  • Als eerste hebben ze de gedateerde CV-ketel vervangen. De woonkamer wordt nu verwarmd door middel van convectorputten. Er werd al elektrisch gekookt.
  • Vervolgens hebben ze de vloer van de benedenverdieping geïsoleerd, door vanuit de kruipruimte tegen de betonnen vloerdelen dertien centimeter Ecofoam te laten spuiten, een watergedragen Purschuim. Dit ging maar net, want het in een wit ‘duikerspak’ gehulde mannetje, had minimaal zeventig centimeter kruipruimte nodig.
  • In een volgende fase werd de spouwmuur geïsoleerd, wat een aanzienlijke energiebesparing heeft opgeleverd. Ook daar hadden ze weer geluk, want de spouw was net iets ruimer dan de minimale breedte van vijf centimeter. Is deze minder, dan heeft isoleren geen zin. In de spouw zit nu Neopixels Premium, dat zijn donkergrijze korrels met een bindmiddel.
  • Daarna is het dakdeel boven het trappenhuis geïsoleerd. Daar is Isover Amarillo toepast, een hard Isolatiemateriaal geschikt voor een schuin dak. Het andere deel van het dak gaf om allerlei redenen te veel gedoe om aan te pakken.
  • In de achterwand van de woonkamer leidde een stalen schuifpui naar de tuin. Deze had weliswaar dubbel glas, maar was een enorme koudebrug en zorgde ook voor vochtige schimmel tegen de muren naast de pui. Deze is vervangen door een mooie houten pui die geweldig isoleert.

Wat heeft het opgeleverd
In ieder geval is het gasverbruik tot de helft teruggebracht. Verder had het huis energielabel G en dat is nu B geworden. Dat zou zelfs A kunnen zijn, als er nog zonnepanelen komen. Jammer genoeg ligt het huis daarvoor niet gunstig. Weliswaar zouden panelen op het schuine dak aan de kant van het Bos van Bosman in principe de ochtendzon nog kunnen vangen, maar die wordt daar tegengehouden door de hoge bomen. Eigenlijk zou het huis een kwart slag gedraaid moeten worden, bleek ook uit de offerteronde binnen het Zonnepanelengroepje van Gosse Jensma.

Bernard benadrukt dat hij natuurlijk blij is met de besparing door alle maatregelen, maar dat hij ook het toegenomen comfort in huis heel erg belangrijk vindt. En, het is de lol om te zien hoe positief alles heeft uitgepakt.
Verder wijst Bernard erop dat gas alleen maar duurder zal worden, want het houdt in Groningen een keer op. Dan zijn we afhankelijk van gas uit Rusland of het vloeibare gas dat per schip uit de Verenigde Staten wordt aangevoerd.

Vogelwijk Energiezuinig
Bernard is lovend over de initiatieven van Vogelwijk Energiezuinig. Er is veel expertise en het format van kleine themagroepjes werkt goed om de wijkbewoners enthousiast te maken voor energiebesparende maatregelen. Dankzij deelname aan het themagroepje Groene Daken van Els de Hullu is zijn volgende wens een sedumbedekking op het garagedak dat hij deelt met de buren.

Cees Meijer, 16 februari 2021