Jorre Steketee

Bewoners aan het woord … MAAK JE HUIS NOOIT POTDICHT
Jorre Steketee (41) woont samen met Rebekah en hun dochters Yelena en Elodie aan de Leeuwerikstraat 49. Meteen nadat zij hun huis in 2017 kochten, hebben ze het helemaal gestript. Eigenlijk was er al negentig jaar niets aan gedaan. Ze hebben dan ook eerst drie maanden verbouwd, voordat ze het huis betrokken. Jorre heeft geen bouwkundige achtergrond, maar heeft in de loop van de tijd heel veel kennis opgedaan.

Ze hebben erg veel geluk gehad met het huis, dat van origine een dubbel woonhuis was, zoals veel huizen in de wijk. Het werd hen echt gegund door de kinderen van de laatste bewoner. Maar er moest heel veel aan worden gedaan. Er stonden nog gaskachels in, alle elektriciteitsleidingen moesten worden vernieuwd en de ramen waren van enkel glas. Wel waren de binnendeuren ‘gemoderniseerd’. Dat wil zeggen dat de panelen waren weggewerkt achter een plaat triplex.

Milieu versus kosten
Bij de aanpak van het huis speelde duurzaamheid een grote rol en veel materiaal is ook hergebruikt. Ze waren en zijn begaan met het milieu, maar er was er was ook een financiële motivatie. De kosten om de grote niet-geïsoleerde ruimten te verwarmen waren erg hoog. Er kwam een A-label HR-ketel, omdat het er niet naar uitzag dat ze voorlopig van het gas af zouden kunnen.  Deze ketel staat op 45 graden, wat heel laag is. De radiatoren ondersteunen deze lage temperatuur en leveren toch een hoog rendement.

Nieuwe ramen, maar wel een authentieke uitstraling
Ook zijn meteen alle ramen vervangen door HR++ glas. De oude kozijnen waren nog goed en konden worden behouden. Daarna is de gevel aangepakt, want er zat bijna geen voeg meer tussen de stenen, waardoor je zo in de spouw kon kijken. “Dat was achteraf niet zo’n goede volgorde”, zegt Jorre. “De gevel is niet alleen gevoegd, maar ook gereinigd, waarvoor een middel werd gebruikt dat de nieuwe ramen aantastte”. Hij kan er nu om lachen en zegt ervan, dat je het moet weten, wil je het zien en dat de ramen daardoor wel een authentieke uitstraling hebben gekregen.

Andere energiebesparende maatregelen
De spouw was met een dikte van 6 tot 8 centimeter geschikt voor isolatie en is gevuld met Knauf Supafil, een HT-wolvezel die naar binnen wordt geblazen. De isolatiewaarde is hoog, evenals de geluiddempende werking. In huis is de ruimte tussen de plafonds en verdiepingvloeren gevuld met Easycell-vlokken. Gemaakt van gerecycled brandwerend papier. Het dak heeft Jorre zelf geïsoleerd met rollen Isover glaswol Rollisol Plus met een RD-waarde van 3. De dakkapellen die hij heeft laten plaatsen hebben een hoge isolatiewaarde en zijn tevens voorzien van HR++ beglazing. Omdat oude kozijnen altijd wel ergens kieren, zijn overal tochtstrips aangebracht. De vloer op de begane grond moet nog worden geïsoleerd.  Dat gebeurt niet met bijvoorbeeld schelpen in de kruipruimte, maar met veertien centimeter dik isolatiemateriaal tussen de vloerbalken. Dat levert meer comfort op aan je voeten, waardoor de temperatuur in de woonkamer weer wat lager kan. Momenteel staat de thermostaat op een comfortabele twintig graden. Door de genomen isolerende maatregelen en het waterzijdig inrichten van de CV-installatie wordt het huis goed en gelijkmatig verwarmd. Als je het huis kunt verwarmen met LTV (lage temperatuurverwarming) verdient het wel de aanbeveling de verwarming ‘s nachts maximaal twee graden koeler te zetten. Anders moet de verwarming te hard zijn best doen om op de gewenste temperatuur te komen wat weer een negatief effect heeft op het gasverbruik.

Uiteraard staan er ook nog zonnepanelen op het verlanglijstje. Jorre heeft al uitgerekend dat hij deze er met een duurzaamheidslening van anderhalf procent in drie jaar uit heeft, als je meerekent dat ook je maandlasten lager worden. “Helaas is er niet meer op verlichting te besparen”, zegt Jorre. “Ik heb door het hele huis al Ledlampen”.

En wat heeft het opgeleverd?
Als je de laatste jaren naast elkaar zet: in 2018 een gasverbruik van 1476 m³ en in 2019 933 m³. Jorre verwacht dat het verbruik dit jaar naar 850 m³ zal gaan. Overigens wordt alles met een gas-App (Mindergas) gemonitord.

Belangrijkste is ventilatie
Het belangrijkste bij het isoleren van je huis is de ventilatie. Zonder goede ventilatieroosters kun je niet energiezuinig wonen. Een luchtvochtigheid van 40 tot 60% is normaal. Kom je daarboven, dan moet je verwarming meer draaien. Ook in de winter moet je alle roosters (gedeeltelijk) openhouden (behalve als het echt vriest), want door de gereguleerde circulatie van de lucht, wordt de warmte in de ruimte beter verdeeld. Sluit de roosters ‘s nachts wel af anders koelt het te veel af. Dee binnendeuren van de ruimte die wordt verwarmd moet je dichthouden. Een betere ventilatie levert minder stookkosten op, en frissere lucht wat ook nog eens gezonder is. Maak je huis dus nooit potdicht!

Bewonersinitiatief Vogelwijk Energiezuinig
Jorre vindt Vogelwijk Energiezuinig een goed initiatief, waaraan hij graag wil bijdragen. Wat hij ziet is dat het lastig is om het project aan de man te brengen. Nog niet iedereen in de wijk lijkt ervan overtuigd te zijn dat het voordelen oplevert om je huis aan te pakken. Vooral bij de wat oudere mensen vraagt dat nog wat overtuigingskracht. ‘’Maar’’, zegt Jorre, ‘’je doet het ook voor je kinderen en kleinkinderen’’. Hij stelt voor dat we bij de glasbakken op de Leeuwerikstraat een bord zetten waarop de totale besparing in de wijk wordt bijgehouden.

Hij vraag zich wel af of het ‘’van het gas af’ ’en de introductie van een warmtenet wel zo goed zijn voor ons land. Wat hem betreft kunnen de gasleidingen gewoon blijven liggen. Hij verwacht dat er in de nabije toekomst een goed alternatief voor aardgas komt, waardoor niet alles op de schop hoeft en de huidige CV-ketels kunnen blijven hangen. Dat scheelt geld en is nog duurzaam ook.