Meten is weten: Mindergas.nl

Hoe weet je of besparingsmaatregelen werken? Hoeveel schelen tochtstrip of andere isolatiemaatregelen in je portemonnee? Je kunt hoopvol kijken naar je nieuwe gasrekening. Maar vergelijking van je gasgebruik over meerdere jaren geeft geen betrouwbaar beeld, omdat het weer elk jaar anders is. Mindergas.nl combineert jouw gasmeterstanden met de temperatuurgegevens van het KNMI en daardoor wordt het effect van de weersinvloeden geminimaliseerd.

Hoeveel gas je verbruikt hangt niet alleen af van hoe goed de woning is geïsoleerd. Ook seizoensinvloeden spelen een rol. Een voorbeeld: als je je gasverbruik over een bepaalde periode vergelijkt met dezelfde periode een jaar eerder, kun je eigenlijk nog geen conclusies trekken. Misschien vroor het het ene jaar wel dat het kraakte, terwijl het jaar daarop de lente al in aantocht was. Door je gasverbruik (in kubieke meters) te koppelen aan de temperatuurgegevens van het KNMI, minimaliseer je de effecten van het weer op je gasverbruik. Dit rekenmodel is gebaseerd op zogeheten graaddagen. Alle informatie hierover is te vinden op Mindergas.nl.

Het klinkt misschien ingewikkeld, maar als je regelmatig je meterstanden invult, doet de site al het rekenwerk voor je.

Hoe werkt het?

Je kunt je in vijf stappen aanmelden:

  1. Om te beginnen maak je een gratis account aan om je verbruiksgegevens te kunnen bewaren.
  2. Je vult een paar instellingen in, zoals type huis en het dichtstbijzijnde weerstation. Ook moet je gasverbruik ‘overig’ invullen. Dat is het gasverbruik voor bijvoorbeeld koken en douchen. Hierdoor kan Mindergas.nl het gasverbruik voor het verwarmen van je huis en voor overige zaken onderscheiden en daardoor accuratere berekeningen maken.
  3. Voer af en toe je meterstand in. Er is een (betaalde) optie om dagelijks de meterstand vanuit de slimme meter naar Mindergas.nl te laten sturen.
  4. Oudere gasmeterstanden haal je van je jaarnota’s en kun je ook achteraf invullen.
  5. Houd een eenvoudig logboek bij, waarin je vermeldt als er iets is gebeurd dat van invloed is op het gasverbruik, denk aan nieuwe cv-ketel, HR++ glas, isolatie etc.
  6. Nu kun je gaan vergelijken ….

Het resultaat is een getal hoe (on)zuinig je huis per periode (maand, kwartaal, jaar) omgaat met het verstookte gas. Als je over een langere tijd de meterstanden hebt ingevuld, kun je ook het jaarlijkse verbruik onderling vergelijken en daarmee bijvoorbeeld ook de effecten zien van energiebesparende maatregelen. Hiernaast staat een vergelijking van mijn gasverbruik over twee jaar. 

Gluren bij de buren

Met buurtgenoten – liefst met een gelijksoortig huizentype – kun je afspreken dat je inzicht krijgt in elkaars gasverbruik. Binnen Mindergas.nl kun je dan ‘gluren bij de buren’! Vergelijking met vrienden levert interessante denk- en gespreksstof op – hoe komt het dat het ene huis zoveel beter scoort dan het andere? Wat kan jij als eerste gaan doen en wat levert het meeste op?

Wil je mijn ‘vriend’ worden?

Als je het leuk vindt om mee te doen: probeer het uit op Mindergas.nl en dan word ik graag je ‘vriend’!

Je kunt mailen naar Gosse Jensma