Prijswinnaars ‘mijn idee om energie te besparen’ bekend

Er zijn ruim achttien zeer uiteenlopende ideeën ontvangen in de brievenbus van het duurzame Vogelhuis tijdens de Energiemarkt op 3 september.

De ideeën varieerden van bij elkaar eten, vroeger naar bed, gemeenschappelijk aanbesteden van isolatie, CO2-uitstoot monitoren, tot vaker op visite gaan bij je buren. De jury, bestaande uit Gijs Santen, Marcel Terlouw en Cees Meijer hebben alle inzendingen een cijfer gegeven op basis van een aantal criteria. Daar zijn één winnaar en twee inzenders met een gedeelde tweede plaats uitgekomen.

Criteria
Allereerst heeft de jury de beoordelingscriteria vastgesteld. De belangrijkste was dat het idee niet een individuele besparing moest zijn, maar de wijk moest dienen. Dat laatste is wel heel veel, dus we hebben besloten dat het idee nuttig moest zijn voor meerdere huishoudens. En verder vond de jury dat inzenders van buiten de wijk niet waren uitgesloten van mededinging. De criteria:

  • Originaliteit
  • Haalbaarheid
  • Potentiële impact besparing
  • Voor de wijk of meerdere huishoudens

Winnaar eerste prijs
De eerste prijs gaat naar Birte Kristiansen uit de Leeuwerikstraat.
Haar idee is een App waarmee wijkbewoners kunnen concurreren met stroombesparing. Aan het begin van het jaar schrijft iedereen de meterstand van het afgelopen jaar op. Wie gedurende het jaar het meeste bespaart ten opzichte van zijn eigen gebruik, wint een prijs.
De jury vindt dit een goed idee. Niet alleen om het wedstrijdelement, maar ook omdat een App nuttig is voor het uitwisselen van ideeën en tips. Deze gezamenlijkheid levert bovendien een bijdrage aan de sociale cohesie. Zij wint de prachtige olifant, gemaakt van gerecyclede plastic teenslippers.
We hebben nog geen foto van deze prijsuitreiking, want we moeten nog een geschikt moment vinden om Birte de olifant te overhandigen.

Winnaars gedeelde tweede prijs
Deze gaat naar de twaalfjarige Ischa uit Amsterdam. Hij logeerde tijdens het wijkfeest bij zijn oma Elisabeth aan de Rijnsburgerweg.
Ischa vindt dat iedereen energie moet besparen door op alles te bezuinigen en alles langer of korter te doen: langer slapen en korter douchen.
De jury vindt het bijzonder dat er op zijn leeftijd al zo serieus wordt nagedacht over het besparen van energie. Dit geeft hoop voor de toekomst en is een voorbeeld voor de hele wijk. Hij wint een opwindbare zaklamp met een zonnepaneeltje.

De andere tweede prijs gaat naar Reinout uit de Leeuwerikstraat.
Hij stelt voor dat er sensoren op de lantaarnpalen komen, zodat die alleen aangaan als er iemand langskomt.
Een erg goed idee, vindt de jury. Hoewel de besparing met de ledlampen in onze lantarenpalen relatief gering is, is dit een heel goed signaal naar de wijk om licht niet onnodig te laten branden. Uiteraard moet de haalbaarheid, samen met de gemeente, worden onderzocht. De jury stelde zich nog wel de vraag of mensen niet erg onrustig worden als ’s nachts plotseling het licht aangaat omdat er iemand (of een kat) door de straat komt.
Ook voor Reinout is er een opwindbare zaklamp met een zonnepaneeltje.

(Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd).