Geslaagde straat-Webinars

Het is intussen wel bekend: we moeten van het aardgas af. De overheid is aan zet, maar we moeten natuurlijk ook zelf aan de slag om onze huizen te verduurzamen en om energie te besparen. Vogelwijk Energiezuinig wil de wijkbewoners daarbij graag helpen. Hoe? Dat lees je hieronder!

In samenwerking tussen Vogelwijk Energiezuinig, Erfgoed Leiden en omstreken, het Duurzaam Bouwloket Leiden en onze wijkambassadeur hebben we inmiddels vier Webinars georganiseerd voor alle huizen in de wijk, zowel voor de oudbouw als nieuwbouw. In de Webinars staat de verduurzaming van de woningen centraal. Wat was de insteek: we gebruiken een aantal woningen als referentie tijdens de Webinars. Op basis daarvan bespreken we met elkaar de specifieke kenmerken van deze huizen, horen we graag waar de bewoners tegenaan lopen en kijken we wat de mogelijkheden zijn om het energieverbruik terug te dringen. 

Waarom deze Webinars?

  • Het doel is om elkaar te helpen om je huis energiezuiniger en duurzamer te maken!
  • Waarom?
    ▪ klimaatverandering: minder CO2-uitstoot door minder gasverbruik
    ▪ meer woon comfort door betere isolatie en goede ventilatie
    ▪ lagere energierekening en dat scheelt in je portemonnee
    ▪ maar het allerbelangrijkste: toekomst volgende generaties, (klein)kinderen

Hoe zag het programma eruit?
Na een korte introductie door Els de Hullu (voorzitter), nam bij het Webinar voor de oudbouw Vera Kuipers van Erfgoed Leiden e.o. het stokje over. Bij de nieuwbouw was dat Michiel de Soet van het Duurzaam Bouwloket Leiden. Zij lieten ons zien waar je bouwtechnisch tegenaan kunt lopen, wat kan en wat werkt. Vervolgens kwamen onderwerpen aan de orde, zoals isolatie, ventilatie, optimalisatie en alternatieve warmte-opties. In de chat konden vragen worden gesteld en heel veel ideeën en tips met elkaar worden uitgewisseld. 

Hier kun je de videoverslagen nazien en de chats lezen